HLÁŠENÍ ZÁVAD - STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE


Číslo hlášení: 020523_c6b4


Stav zpracování: VYŘEŠENO


Název hlášení: Prostor pro volnočasové aktivity pro děti

Datum nahlášení: 02.05.2023

Kategorie závady: Nezařazeno


Popis závady: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by nebylo možné využít volné travnaté prostory v blízkosti ulic Americká, Liberecká, Litoměřická a vytvořit zde dětské hřiště pro volnočasové aktivity pro děti. Zatímco např. v Buzulucké mají v podstatě 3 hřiště vedle sebe, hřiště na míčové hry a nyní zde byl posazen pinčesový stůl, v mnou uvedených ulicích není široko daleko pro děti nic, kde by mohly trávit čas. Děkuji. P. Laube


Lokalita závady: Liberecká ev. č. 1968, Teplice, 415 01, Teplice


Toto hlášení řeší: Ing. Dagmar Teuschelová (odbor životního prostředí)


Vyjádření k hlášení: Dobrý den, zřízení nových dětských hřišť (myslím úplně nová místa/lokality) se odvíjí od mnoha faktorů, které hrají roli. Jedním z těch nejpodstatnějších jsou souhlasy většiny nájemníků, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti u uvažovaného hřiště - to, co jedněm dělá radost, druzí už tak nadšeně nevítají...
Vy jste umístila "špendlík" v mapě na Moskevské náměstí (tento vnitroblok je naprosto nevhodná lokalita na dětské hřiště), zřejmě jste ale měla na mysli lokalitu výše, mezi ulicemi Litoměřická a Americká. V této řetenické oblasti bydlí více starších občanů a jak jsem psala, musela by být stavba nového DH odsouhlasena většinou obyvatel blízkých domů. Dále hraje roli technická infrastruktura pod zemí dané lokality - na sítě (voda, kanalizace, plyn apod.) nám jejich vlastníci nepovolí hřiště postavit. V neposlední řadě je třeba zmínit, že na oplocené hřiště je potřeba stavební povolení a jeho vybudování není levnou záležitostí, a to nemluvím o následných výdajích za údržbu, revize apod.
V Řetenicích je dostatečná "síť dětských hřišť" - v Teplicích jich máme cca 50 a snažili jsme se je rozmístit v obdobném zastoupení do "všech katastrálních území". Ve vaší lokalitě je v docházkové vzdálenosti cca 900 m vámi zmiňovaný soubor hřišť v ul. Zrenjaninská, dále pak cca 500 m v ul. Na Stínadlech a do Zámecké zahrady je to zhruba 1 km. To je jen příkladmý výčet - v Řetenicích je hřišť více.
Bohužel skutečně nelze vybudovat dětská hřiště všude, kde by se to mladým rodinám líbilo (což chápu) - je potřeba se na problematiku podívat komplexněji. Jsem přesvědčená, že Teplice disponují jedním z největších počtů dětských hřišť v přepočtu na obyvatele.
Děkuji za pochopení, pokud byste chtěla problematiku podrobněji probrat, neváhejte mě kontaktovat.