HLÁŠENÍ ZÁVAD - STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE


Číslo hlášení: 040819_a0a7


Stav zpracování: NELZE VYŘÍDIT


Název hlášení: Přidání zrcadla u výjezdu

Datum nahlášení: 04.08.2019

Kategorie závady: Dopravní značení


Popis závady: Zdravím, měl bych dotaz ohledně přidání zrcadla na kraj vozovky u výjezdu na Masarykově třídě (2417 - HOTEL ZLATÝ KŘÍŽ) Hosté hotelu a tamní restaurace z výjezdu nevidí přes zaparkovaná auta u vozovky na vozovku a několikrát denně zde hrozí riziko kolize s auty v protisměru či stejného směru jízdy. Pomohlo by přidání zrcadla naproti výjezdu aby šlo vidět na směr od Celní ulice a vozidla by zde mohla bezpečně vyjíždět bez nutnosti několikrát zastavovat a popojíždět a tím ohrožovat ostatní účastníky silničního provozu. Díky za reakci


Lokalita závady: Masarykova třída, Teplice, okres Teplice


Toto hlášení řeší: Daniel Městka (odbor dopravy)


Vyjádření k hlášení: Dobrý den, v tomto případě se jedná o výjezd z místa ležícího mimo pozemní komunikaci. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na poz. komunikacích hovoří takto:

"Vjíždění na pozemní komunikaci
(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.
(2) Vyžadují-li to okolnosti, zejména nedostatečný rozhled, musí řidič zajistit bezpečné vjetí na pozemní komunikaci pomocí způsobilé a náležitě poučené osoby."

Je možnost, že si vlastník výjezdu bude chtít osadit dopravní zrcadlo na své náklady a po příslušném povolení (stanovení místní úpravy provozu), avšak nikoli na náklady města Teplice.

S pozdravem

D. Městka
odbor dopravy
MgM Teplice