HLÁŠENÍ ZÁVAD - STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE


Číslo hlášení: 110919_ffb2


Stav zpracování: VYŘEŠENO


Název hlášení: Změna citlivosti kamery snímající provoz na světelné signalizaci

Datum nahlášení: 11.09.2019

Kategorie závady: Veřejné osvětlení a světelná signalizace


Popis závady: Na křižovatce ulic Sklářská, Duchcovská a Buzulucká využívají semafory kameru jako pohybové čidlo. Pravidelně jezdím na motocyklu z ulice Sklářská a poslední dobou jsem zjistil, že mě s motocyklem kamera vůbec neeviduje jako vozidlo, a svítí tedy stále červená. Tato situace je velmi nepříjemná obzvláště mimo dopravní špičku, kdy musím několik minut čekat na jiné přijíždějící auto nebo přecházející chodce, aby se na semaforu rozsvítila zelená. Předtím mě kamera běžně snímala, takže bych byl rád, kdyby se systém nějakým způsobem překalibroval.


Lokalita závady: Duchcovská, Teplice, okres Teplice


Toto hlášení řeší: Jakub Číže (odbor dopravy)


Vyjádření k hlášení: Dobrý den, děkujeme za nahlášení.

V minulých dnech jsme tentýž problém řešili s jiným motocyklistou na jiné křižovatce, takže odpověď bude veskrze totožná.

Videodetekce, která se nachází na předmětné světelné signalizaci (SSZ) z principu své konstrukce a funkčnosti špatně detekuje stojící motocykl nebo jízdní kolo. Kamera detekuje v několika přímkách, které jsou softwarově nastaveny, a pokud motocykl zastaví na místě ležícím mimo tyto přímky, byť ve správném jízdním pruhu, tak jej kamera nezaznamená a motocykl je pro zařízení SSZ neviditelný.
Pokusíme se tento problém vyřešit při nejbližší periodické kontrole předmětné SSZ, která proběhne do konce roku 2019. Jediným řešením je citlivější nastavení těchto snímacích přímek, ale i poté nelze docílit 100% úspěšnosti detekování motocyklů nebo jízdních kol, tzn. stále zůstanou slepá místa, kde může motocykl (jízdní kolo) zastavit.

Záležitost předáme správci SSZ a po provedení přenastavení Vás budeme informovat.

Děkujeme za pochopení.
_________________________________________________________
EDIT: V rámci proběhlé revize všech SSZ došlo k výše popsané úpravě pro lepší detekci méně objemných vozidel. Věříme, že nyní budou již průjezdy bez problémů, ale jak je uvedeno výše, nelze z technických důvodů zajistit 100% detekci.

Děkujeme za pochopení a přejeme hezký zbytek dne.