HLÁŠENÍ ZÁVAD - STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE


Číslo hlášení: 280417_fe8d


Stav zpracování: VYŘEŠENO


Název hlášení: Zničený ostrůvek na dolním zámeckém rybníku

Datum nahlášení: 28.04.2017

Kategorie závady: Veřejná zeleň


Popis závady: Na dolním zámeckém rybníku je malý ostrůvek, který byl vždy hniízdištěm pro labutě a další vodní ptactvo. Již delší dobu je vegetace na něm zdevastovaná, bez sebemenších úprav a tento stav evidentně brání hnízdění, zejména labutí. Celkový vzhled ostrova je ve velkém kontrastu s ostatní vegetací v celé lokalitě zámecké zahrady. A prosím o odpověď na otázku, proč již nejméně půl roku nejsou na dolním rybníku jeho do té doby jeho trvalí obyvatelé - pár labutí. Bylo jejich případné přemístění v důsledku opatření proti ptačí chřipce ? Budou opět tady i labutě?


Lokalita závady: část obce Teplice, Teplice, okres Teplice


Toto hlášení řeší: Bc. Vendula Pillerová (odbor životního prostředí)


Vyjádření k hlášení: Dobrý den, děkujeme za nahlášení. Dolní rybník je dlouhodobě vypůjčen Českému rybářskému svazu místní organizace Teplice, který se o Dolní rybník stará. Nicméně na rok 2018 je naplánováno odbahnění tohoto rybníku a společně s tím by byla provedena revitalizace ostrůvku.
Ohledně otázky proč nejsou labutě na Dolním rybníku , Vám mohu jen sdělit, že město Teplice neprovedlo žádný odchyt ptactva a jelikož se jedná o volně žijícího živočicha, je nejvyšší předpoklad, že odletěly na jiné stanoviště.
Dle zákona 114/1992 §5 odst.1a jedná-li se o zdravé ptactvo je jejich odchyt jakýmkoliv způsoben zakázán.