HLÁŠENÍ ZÁVAD - STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE


Číslo hlášení: 281119_7fde


Stav zpracování: VYŘEŠENO


Název hlášení: Semafory pro chodce

Datum nahlášení: 28.11.2019

Kategorie závady: Veřejné osvětlení a světelná signalizace


Popis závady: Dobrý den, kvůli mateřské dovolené, která mi před dvěma měsíci začala, mám mnohem větší šanci chodit přes město pěšky. Díky tomu jsem si tedy všimla, že zelená světelná signalizace pro chodce je natolik krátká, že i Usain Bolt by měl problém na zelenou přeběhnout. Senioři, kteří jsou rádi, že ujdou metr za hodinu, nemají tedy ani šanci vkročit na přechod, aby mezitím neskočila červená. Vím, že projíždějící auto musí počkat než chodec přes přechod přejde, ale je to stresující. Nešlo by s tím tedy něco udělat? Např. v Mostě jsou semafory na časovač a máte čas projít přechod alespoň 10x. U hl. nádraží v Teplicích je také časovač, ale netrvá snad ani 10 sekund. A když už jsem u těch přechodů, měly by být mnohem lépe osvětlené, aby na nich šli chodci vůbec vidět. U Billy u Zámecké zahrady je nový semafor, ale žádné osvětlení. Líbí se mi přechody u Maršovské školy, svítí natolik, že chodci jsou vidět snad i ze Sněžky. Tímto je to asi k přechodům vše. Děkuji za přečtení tak dlouhé zprávy a byla bych ráda, kdyby to bylo vyřízeno kladně.


Lokalita závady: Trnovany, Teplice, okres Teplice


Toto hlášení řeší: Jakub Číže (odbor dopravy)


Vyjádření k hlášení: Dobrý den, děkujeme za nahlášení.

V posledních měsících se nám tu stížnosti/hlášení na délku zeleného signálu pro chodce dosti množí, takže máme v plánu se tím přes zimní měsíce více zabývat a pokusit se křižovatky upravit tak, aby se chodci cítili více bezpečně a zároveň nedocházelo k tvorbě nekonečných kolon po městě (ve kterých uvízne bohužel i MHD). Úkol to není lehký, v některých místech dokonce neřešitelný, ale věříme, že alespoň na některých místech se podaří současnou situaci zlepšit/vyřešit.

Srovnání s Mostem je dosti nešťastné, jelikož hustota dopravy je v Mostě nižší nebo max. stejná, ale rozprostře se na jejich širokých komunikacích daleko lépe. Většina mosteckých světelných signalizací funguje v pevných cyklech, takže neupravuje své cykly v návaznosti na hustotě dopravy (proto u Prioru stojíte na semaforech klidně i minutu, a to jak ve špičce, tak ve 2 hodiny ráno, přičemž za celou dobu neprojede ani jedno auto z ostatních směrů). Proto je také možná instalace odpočtů na nich. Naopak křižovatka u DP je již také dynamicky řízená (stejně jako všechny teplické) a tam už odpočty nenajdete. Uměly by totiž to stejné jako ten náš u nádraží...zobrazit posledních pár vteřin před zelenou a samotnou zelenou.
_________________________________________________________
EDIT: Délka chodeckých zelených byla na vybraných přechodech ve městě prodloužena zpravidla o 3 sekundy, na přechodě před teplickou nemocnicí ještě o delší čas. Nasvícení přechodů na přes ulici Alejní na světelné křižovatce ulic Alejní a U Zámku je v projektové fázi, předpoklad realizace je v průběhu příštího roku.

S pozdravem, Jakub Číže