NAHORU

STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE
HLÁŠENÍ ZÁVAD

Prohlížíte hlášení  

260123_ed5b

Stav zpracování
VYŘEŠENO

Název hlášení
Stromy v Janáčkových sadech

Datum nahlášení
26.01.2023

Kategorie závady
Veřejná zeleň

Popis závady
Dobrý den,je možné provést kontrolu stromů v Janáčkových sadech,Písečný vrch (hvězdárna).Důvod:stromy jsou vážně napadeny houbami,lišejníky a mechem.Pozoruji to už delší dobu a tyto stromy jsou předurčeny k zániku,pokud se nebude na jejich záchranu něco dělat.Přitom stačí málo.Když se tato situace nechá ještě 2 roky,tak 2/3 stromů už nepůjde zachránit Děkuji za Váš čas si to přečíst Jarka a Miloš Vršecký.

Lokalita závady
Teplice, Teplice

není přiložena fotografie

Toto hlášení řeší
Ing. Dagmar Teuschelová (odbor životního prostředí)

Vyjádření k hlášení
Dobrý den, děkujeme za váš zájem. K vámi popsanému stavu vám sděluji následující:
lišejníky a mech stromům primárně neškodí a nepůsobí negativně na jejich zdravotní stav ani jejich stabilitu. Jejich přítomnost také nutně nesignalizuje blížící se nebezpečí. Co se hub týče, existují houby, které žijí v symbióze se stromy a vzájemně se se stromem doplňují. Samozřejmě existují i houby, které nejsou pro strom přínosné, naopak mu škodí a mohou mít potencionální vliv na zdravotní stav stromu či jeho stabilitu. Každý druh houby nepůsobí na každém druhu stromu stejně, tzn., že záleží na hostitelské dřevině, agresivitě a virulenci možného tlení. Záleží také na umístění plodnic těchto dřevních hub a na přítomnosti možných defektů na stromech, případně na jejich kombinaci. Při běžné vizuální kontrole stromů také záleží na přítomném druhu dřevní houby ve stromě - každý druh fruktifikuje jinak a znamená to, že odborník při místním šetření vůbec nemusí v okamžik kontroly stromů houbu objevit.
Pokud máte pořízené fotografie hub, které se na těch kterých stromech vyskytují, prosím o jejich poskytnutí, velmi by nám to pomohlo.
Děkuji za pochopení


Ing. Dagmar Teuschelová má v kompetenci:
Připomínky k sekání trávy, hrabání listí, úklidu zeleně, připomínky ke stavu stromů a keřů.

Vyhledat kontakt na řešitele na www.teplice.cz

Vytisknout hlášení

Zobrazit QR kód

Sdílet na Facebook

Poslat na email